Nederlandse Lutherse Vrouwen Bond

Open Spiritueel Maatschappelijk betrokken Veelkleurig Theologisch geïnteresseerd 

Laatste Nieuws

  

Welkom op onze website

De NLVB is een relatief kleine en springlevende vrouwenbond.  De leden ontmoeten elkaar op de jaarlijkse studiedag,  ontmoetingsdag, beleidsdag en excursies en  middels  artikelen in “De Brief”, het periodiek van de bond.

De NLVB is een zelfstandig functionerende bond,
nauw verbonden met de Evangelisch-Lutherse Synode,  als contactorgaan van Lutherse vrouwen in Nederland,
met een open oog voor de wereld om haar heen;
vertegenwoordigd in het Westeuropa-vrouwennetwerk  van de WICAS (Women in Chrurch and Society van de LWF)
en de lutherse gemeenten.
Op deze website vind je naast alle informatie over de   activiteiten van de NLVB ook informatie over het bestuur.

Bij onze activiteiten is iedereen welkom, leden en niet-leden, vrouwen en mannen, jong en oud.
Tip: gun uw (schoon)dochter een ontspannen, creatieve dag en maak de studiedag tot een m----oeder/(schoon)dochter dag!

-------------------------------------------------------------------------

Beste vrouwen van de NLVB,

De afgelopen jaren ben ik intensief bezig geweest met theologie en duurzaamheid. De studiedag die ik met jullie mocht verzorgen was daarin een van de bakens, die zorgden dat ik de eenzame bezigheid van studeren en schrijven volhield. Mijn boek is nu af en verschijnt komend voorjaar. (Ik noem de NLVB in een voetnoot.) Het is nu al te bestellen, met korting.  Klik hier voor de flyer

De presentatie zal gebeuren op een studiemiddag in de Lutherse kerk in Utrecht op 10 mei 14 uur. Alvast van harte uitgenodigd. Een officiële uitnodiging volgt nog.

hartelijke groeten, Trees van Montfoort 

 Jaarthema 2019
 Luther en de vrouwen

-----------------------------------

Najaarsactiviteit 28 september 2019; Dolen en dromen, in Zutphen. 

De najaarsactiviteit is dit jaar in Zutphen. We lopen verder in het spoor van het jaarthema ‘Luther en de vrouwen’, maar richten ons deze dag niet op Luther, maar op een aantal bekende vrouwen, die Zutphen als domicilie hadden.  

De eerste is de bekende dichteres Ida Gerhardt, die in Zutphen o.m. de dichtbundel ‘Dolen en dromen’ schreef. Het is een ode aan deze ‘kleine stad met allure’, zoals zij over Zutphen schreef. We zullen haar een eindje volgen op haar wandeling door de stad en langs de IJssel. Daar aan de kade staat sinds dit jaar haar standbeeld, uitkijkend over de IJssel en de schepen die langsvaren. Het water, de rivier, de boten, zo vaak de onderwerpen voor haar gedichten. Een andere bekende dichter die in Zutphen heeft gewerkt als griffier en dichter was J.C. Bloem. 

Een tweede vrouw over wier leven we vandaag horen, is de heilige Walburga. Naar haar is de prachtige Walburgiskerk vernoemd en haar standbeeld staat natuurlijk naast de kerk. In de kerk horen we haar levensverhaal. Vanaf het jaar 1225 is er aan de kerk zoals deze nu is, gebouwd, daarvoor stond er een houten kerkje. De kerk herbergt een kostbare kettingbibliotheek, de Librije, die gebouwd is naar het voorbeeld van de boekenzalen van twee Zutphense kloosters. Hier liggen beroemde werken van o.m. Erasmus, Copernicus en andere eerste drukken. Al dolend en dromend zullen we meer plekken tegen komen die er een bewijs voor zijn dat dit kleine stadje zovelen heeft geïnspireerd. Ook veel hedendaagse schrijvers en dichters hebben Zutphen en de nabije omgeving als woonplaats gekozen: H.C. ten Berge, Adriaan van Dis, Jolande Withuis, Romke van der Kaa, Annegreet van Bergen, om er maar een paar te noemen. Onderweg lezen we een aantal muurgedichten van de hand van een aantal stadsdichters.

Voor deze wandeling is het wel belangrijk dat je redelijk goed kunt lopen, al zijn de afstanden niet groot en is alles dicht bij elkaar. En natuurlijk zijn er rustmomenten zoals tijd voor koffie en een lunch. Over het precieze programma, de kosten en de reis (Zutphen is goed bereikbaar met de trein en vanuit het station loopt u zo het centrum in) wordt u in de volgende Brief geïnformeerd.

De eigen bijdrage aan deze dag bedraagt € 7,50. Opgeven kan tot uiterlijk 4 september a.s. bij Coby Aartsen (mail: c.aartsenkraaypoel@telfort.nl, Kruisstraat 21 B, 7205 BE Zutphen, tel. 0575-515396)  

 

 


Opnieuw 1001 vrouwen
Vanaf 4 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw te zien. Samen met Els Kloek, de initiator en samenstelster van het gelijknamige boek, presenteert het Amsterdam Museum meer dan 125 bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw.
Klik hier voor meer informatie

 


 

 

 

22645